Onze andere webshops

Zorg voor een asbak en voorkom peuken op straat en ander zwerfafval

zaterdag 13 juli 2019 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Peuken die gewoon op de stoep verdwijnen, vergezeld door een sporadisch en kleverig stuk kauwgom: het is de vrees van elke horeca-uitbater. En ongegrond is dat natuurlijk niet, want over geheel Nederland zou er jaarlijks zo’n 10.000 ton peuken op de stoep verdwijnen. Als horeca-uitbater dien je dan weer in te zetten op een propere stoep en dit terwijl het verwijderen van peuken niet eenvoudig is. Manueel vegen of grijpen wordt het meest toegepast, tenzij een sporadische horeca-uitbater over een veeg- of zuigmachine beschikt. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Een goede terras asbak of rookzuil kan wonderen verrichten.

Plaats een buitenasbak of rookzuil

Het netjes houden van de buitenomgeving is natuurlijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom plaatst de gemeente ook zelf buitenasbakken. Het gaat vaak om een buitenasbak en vuilnisbak in één, maar ook de Venlo rookzuil zien we steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. Anderzijds draag je als horecagelegenheid eveneens een deel van de verantwoordelijkheid, want zeker met het rookverbod in het achterhoofd verdwijnen veel peuken op jouw stoep. Voorzie daarom een buitenasbak of rookzuil, maar vergeet zeker niet om eveneens een entree asbak te voorzien.

Overigens is dat ook geen overbodige luxe, want steeds vaker wordt actief opgetreden tegen horecagelegenheden die onvoldoende reinigen of geen buitenasbak voorzien. Vooral in België is daar al een en ander over geschreven, daar ze er onder andere in de stad Gent GAS-boetes uitdelen indien er te veel peuken op de stoep liggen. De horeca-uitbater is hier de dupe, want door de toenemende overlast is alleen het plaatsen van een buitenasbak er onvoldoende geworden.

De asbaktegel als alternatief voor de buitenasbak of rookzuil

Steeds meer steden en gemeenten experimenteren met een rookgat of een asbaktegel. Het grote voordeel is dat de buitenasbak of rookzuil niet meer in het straatbeeld aanwezig is. Zo’n asbasktegel is immers minder opvallend aanwezig dan een buitenasbak of rookzuil. Bovendien is het ook een ideale oplossing voor de brandstank die vaak door een veelvuldig gebruikte buitenasbak wordt veroorzaakt.

Weet overigens ook dat je niet overal zomaar een buitenasbak of rookzuil mag plaatsen. Wanneer het gebouw immers deel uitmaakt van een beschermd dorps- of stadsgezicht, mag je niet zomaar een buitenasbak of rookzuil plaatsen. Je moet dan eerst een schriftelijke vergunning aanvragen vooraleer je de buitenasbak mag plaatsen. Bovendien kan de gemeente aanvullende regels opleggen, bijvoorbeeld wat het uiterlijk of de afmetingen van de buitenasbak of de rookzuil betreft. Steeds meer gemeenten blijken hierbij de een asbaktegel boven een klassieke buitenasbak of rookzuil te verkiezen.